top of page

Tullhantering

Vad menar man med Tullhantering? 🤷🏼‍♂️

När du tänker på internationell handel, vad kommer tänker du på då? Förmodligen är det möjligheten att expandera dina affärer och nå nya marknader. Men, bakom varje framgångsrik import eller export finns en ofta underskattad, men oerhört viktig process: tullhantering. Att navigera genom denna djungel kan verka skrämmande, men med rätt kunskap och verktyg kan det bli en integrerad och till och med spännande del av din verksamhet. 👇🏻


Det vi menar med Tullhantering är:

 

Låt oss börja med grunderna. Tullhantering handlar om att hantera alla aspekter av att ta in och skicka ut varor över gränser. Import, export och allt därtill. Det innebär att förstå och uppfylla alla lagar, regler och krav som tullmyndigheterna ställer. Detta kan inkludera att betala avgifter, hantera dokument och säkerställa att dina varor överensstämmer med bestämmelserna i det land de kommer till eller ifrån. Tullhantering är din nyckel till att säkerställa att din verksamhet inte bara är laglig utan också effektiv och kostnadseffektiv.

Tullhantering innefattar:

 • Exportdeklartion

 • Importdeklaration

 • Klassificering

 • Transitering

 • ATR-Certifikat

 • EUR1-Certifikat

 • COO-Certifikat

 • T2l och T2LF 

 • Tullager

 • Intrastat

 • Kommer du på fler kan du maila oss  😀

Varför är tullhantering viktigt?

Nu kanske du undrar, "Är är tullhantering något jag borde fokusera på?"
Då svarar vi med nedan lista och så får du avgöra själv. 
 

 • Pengar att spara: Rätt tullhantering kan spara dig stora summor genom att undvika onödiga tullavgifter och böter. Det är inte bara pengar i fickan, utan det kan också ge dig en konkurrensfördel genom att hålla dina kostnader nere.

 • Efterlevnad och Säkerhet: Ingen vill bli fast i tullens nät på grund av bristande efterlevnad. Att förstå och följa tullregler hjälper dig att undvika juridiska problem och håller dina varor i rörelse. Dessutom bidrar det till att förhindra olagliga aktiviteter, vilket är bra både för ditt företag och för samhället.

 • Förtroende och Rykte: Kunder och partners litar mer på ett företag som har sina tullhanteringsprocesser i ordning. Det visar att du är en pålitlig och professionell aktör på den internationella marknaden.

Kontakta oss så hjälper vi dig.

Ladda upp fil
Tullhantering

Tullhanteringens process

Så, hur gör man för att hantera tullar på bästa sätt? Här är några steg att tänka på:

 1. Känn Dina Varor: Börja med att förstå exakt vad du importerar eller exporterar. Varje produkt behöver en specifik klassificering enligt internationella koder, såsom Harmonized System (HS). Denna klassificering påverkar tullavgifterna och reglerna för din vara.
   

 2. Förbered Din Dokumentation: Tullmyndigheterna kräver detaljerade deklarationer. Du måste kunna specificera allt från varans natur till dess värde och ursprungsland. Var noga med att alla dokument är i ordning och att informationen är korrekt.
   

 3. Hantera Avgifterna Rätt: Baserat på din deklaration beräknar tullmyndigheterna vilka avgifter som ska betalas. Dessa kan inkludera tullar, moms och andra specifika avgifter. Genom att vara noggrann i denna fas kan du undvika överraskningar.
   

 4. Var Förberedd på Inspektioner: Tullmyndigheterna kan komma att kontrollera dina varor för att säkerställa att allt stämmer överens med deklarationen. Detta kan innebära allt från papperskontroller till fysiska inspektioner. Förbered dig genom att ha all dokumentation lättillgänglig och varorna väl märkta.
   

 5. Effektiv Frigivning av Varor: När alla kontroller är genomförda och avgifter betalats kan varorna frigöras för vidare transport. Det är en lättnad att veta att dina varor är på väg till sin slutdestination utan fler hinder.

Tips för en stressfri tullhantering

Vill du göra livet enklare när det gäller tullar? Här är några praktiska tips:

 1. Automatisera: Genom att använda tullhanteringssystem kan du automatisera många av de tråkiga administrativa uppgifterna. Detta minskar risken för fel och frigör tid för dig att fokusera på viktigare saker.
   

 2. Utbilda Ditt Team: Se till att ditt team är väl insatt i tullregler och procedurer. Utbildning kan hjälpa dem att förstå och hantera de olika aspekterna av tullhantering mer effektivt.
   

 3. Anlita Experten: Om du inte vill hantera allt själv, överväg att anlita en tullspecialist eller ett tullombud. De kan guida dig genom komplexa tullregler och säkerställa att du följer alla krav korrekt.
   

 4. Planera Framåt: Var proaktiv och planera din tullhantering i förväg. Detta hjälper dig att undvika oväntade problem och förseningar som kan kosta tid och pengar.

Avslutande Tankar

Tullhantering är kanske inte den mest glamorösa delen av internationell handel, men den är definitivt en av de mest avgörande. Genom att förstå och effektivisera dina tullprocesser kan du inte bara undvika huvudvärk och extra kostnader, utan också stärka ditt företags ställning på den globala marknaden. Se tullhantering som en möjlighet att förbättra din verksamhet och skapa en smidig väg för dina varor att nå nya höjder över hela världen.

Låt inte tullar vara ett hinder – gör dem till en del av din framgångsstrategi!

Importdeklaration
VI FINNS HÄR OM DU BEHÖVER HJÄLP
bottom of page