top of page

Avsluta T1 (transit) i Sverige 🇾đŸ‡Ș

Intro

Först innan vi gÄr vidare mÄste vi reda ut begreppen. Transitering, T1, T-Doc, eller T1-dokument, kÀrt barn har mÄnga namn men lÄt oss köra pÄ T1-dokument.


T1-dokument


Vi vet att importprocesser kan verka komplicerade och tidskrĂ€vande, men oroa dig inte – vi Ă€r hĂ€r för att hjĂ€lpa dig genom varje steg. I den hĂ€r guiden kommer vi att förklara hur du avslutar ett T1-dokument i Sverige med en svensk importdeklaration pĂ„ ett smidigt och effektivt sĂ€tt men innan det kör vi lite bakrund om T1.


Vad Àr ett T1-dokument?


Ett T1-dokument Àr ett transitdokument som anvÀnds för att transportera icke-unionsvaror genom EU-lÀnder utan att behöva betala tull och andra avgifter vid varje grÀns. Syftet med T1-dokumentet Àr att underlÀtta internationell handel genom att tillÄta varor att röra sig fritt mellan olika tullkontor tills de nÄr sin slutdestination, dÀr de antingen importeras eller exporteras vidare.


Ett T1-dokument innehÄller viktig information om de transporterade varorna, sÄsom:


 • AvsĂ€ndare och mottagare: Information om varornas ursprung och destination.

 • Varubeskrivning: En detaljerad beskrivning av de transporterade varorna.

 • Varukod: Klassificering av varorna enligt tulltaxan.

 • Transportmedel: Information om hur varorna transporteras, exempelvis lastbil, tĂ„g eller fartyg.

 • TullvĂ€rde: Varornas vĂ€rde för tullĂ€ndamĂ„l, vilket inkluderar kostnader för transport och försĂ€kring fram till första införselpunkten i EU.


T1-dokumentet Àr en del av NCTS (New Computerised Transit System), vilket möjliggör elektronisk hantering och övervakning av transiteringen.

Varornas ankomst: Den första etappen


NÀr dina varor anlÀnder till den svenska grÀnsen Àr de fortfarande under det transiteringsförfarande som inleddes med T1-dokumentet. Det första steget Àr att presentera varorna vid ett utsedd tullkontor. Detta Àr viktigt för att sÀkerstÀlla att alla dokument Àr i ordning och att varorna kan inspekteras korrekt.


Presentation av T1-dokumentet: Allt börjar hÀr


Vid tullkontoret mÄste du presentera T1-dokumentet tillsammans med andra relevanta transportdokument. Detta steg Àr avgörande för att tullmyndigheterna ska kunna verifiera att varorna som transporteras stÀmmer överens med det som anges i T1-dokumentet. Det kan kÀnnas som en byrÄkratisk process, men det Àr ett viktigt steg för att sÀkerstÀlla en smidig import.


Tullkontroll: SÀkerstÀllning av dina varor


NÀr Tullverket fÄr dina dokument kommer de att kontrollera dokumenten. Denna kontroll Àr till för att sÀkerstÀlla att allt överensstÀmmer med vad som angetts i T1-dokumentet. Tullinspektörerna kan Àven komma att kontrollera varorna.


InlÀmning av importdeklaration


Nu Àr det dags att lÀmna in din svenska importdeklaration. Denna process kan göras elektroniskt via Tullverket eller sÄ hjÀlper vi dig. Vilket gör det enkelt och bekvÀmt för dig. Importdeklarationen bör innehÄlla detaljerad information om varorna, sÄsom deras vÀrde, ursprung och andra relevanta uppgifter. HÀr Àr vad som krÀvs för att göra en importdeklaration:


 • Varubeskrivning: En detaljerad beskrivning av varorna.

 • Varukod (TARIC-nummer): Den korrekta varukoden enligt tulltaxan.

 • VĂ€rde pĂ„ varorna: Varornas tullvĂ€rde inklusive kostnader för transport och försĂ€kring fram till första införselpunkten i EU.

 • Ursprungsland: Det land dĂ€r varorna tillverkats eller bearbetats.

 • Kvantitet: Antal enheter eller vikten av varorna.

 • Transportdokument: Exempelvis fraktsedlar eller konossement.


TullvÀrdedeklaration: Viktig information för tullhantering


TullvÀrdedeklarationen Àr ett obligatoriskt dokument nÀr vÀrdet pÄ de importerade varorna överstiger ett visst belopp, vanligtvis 200 000 SEK. Detta dokument anvÀnds för att faststÀlla varornas tullvÀrde, vilket Àr grunden för berÀkningen av tullavgifter och andra skatter. HÀr Àr vad som krÀvs för att fylla i en TullvÀrdedeklaration:


 • Faktura: En kopia av den kommersiella fakturan som visar varornas pris.

 • Fraktdokument: Dokument som visar transportkostnaderna.

 • FörsĂ€kringsbevis: Om varorna Ă€r försĂ€krade under transporten.

 • Övriga Kostnader: Dokumentation av eventuella andra kostnader relaterade till varorna, sĂ„som packning och hantering.


PÄ Tullify kan vi hjÀlpa dig att fylla i TullvÀrdedeklarationen korrekt för att sÀkerstÀlla att alla uppgifter Àr fullstÀndiga och exakta.


Avslutning av T1-dokumentet


NÀr din importdeklaration har blivit inlÀmnad och godkÀnd av Tullverket, kommer ditt T1-dokument att avslutas. Detta markerar slutet pÄ transiteringsförfarandet och innebÀr att dina varor nu Àr under den svenska importprocessen. Detta steg kan kÀnnas som en milstolpe i importresan, och vi pÄ Tullify Àr hÀr för att fira med dig!


Betalning av Tullar och Skatter


Efter att T1-dokumentet har avslutats, Àr du ansvarig för att betala eventuella tillÀmpliga tullavgifter, moms och andra skatter. Dessa betalningar mÄste göras innan varorna kan frislÀppas för fri cirkulation inom Sverige. PÄ Tullify kan vi hjÀlpa dig att förstÄ och berÀkna dessa avgifter för att sÀkerstÀlla att allt gÄr smidigt.


FrislÀppande av varor


NÀr alla nödvÀndiga betalningar har gjorts och importdeklarationen har godkÀnts, kommer Tullverket att frislÀppa dina varor. Detta Àr det sista steget i importprocessen, och det Àr alltid ett glÀdjande ögonblick nÀr varorna Àntligen kan tas i bruk eller distribueras vidare.


NCTS: Det Nya Datoriserade Transiteringssystemet


NCTS (New Computerised Transit System) Àr ett elektroniskt system som anvÀnds för att förenkla och övervaka transitering av varor inom EU och EFTA-lÀnder. Systemet gör det möjligt att:


 • Elektroniskt skicka in och behandla transiteringsdeklarationer.

 • Följa varornas rörelse i realtid.

 • Snabbt och enkelt rapportera eventuella avvikelser under transporten.


Genom att anvÀnda NCTS kan du minska pappersarbete och snabba upp hela transiteringsprocessen. Vi pÄ Tullify Àr vÀl förtrogna med NCTS och kan hjÀlpa dig att dra full nytta av systemets fördelar.


Dokumentation


Det Àr viktigt att spara all dokumentation som rör importprocessen, inklusive T1-dokumentet, importdeklarationen och all kommunikation med tullmyndigheterna. Dessa dokument Àr vÀrdefulla för framtida referenser och för eventuella revisioner. Tullify hjÀlper dig att hÄlla ordning pÄ alla dessa dokument sÄ att du alltid har dem tillgÀngliga. PÄ Tullify Àr vÄr mission att göra importprocessen sÄ enkel och stressfri som möjligt för dig. Vi vet att varje steg kan kÀnnas övervÀldigande, men med vÄr hjÀlp kan du vara sÀker pÄ att allt gÄr rÀtt till. Om du har nÄgra frÄgor eller behöver ytterligare assistans, tveka inte att kontakta oss. Vi Àr hÀr för dig!T1-dokument i Sverige
Transitering, T1, T1-Dokument

bottom of page