top of page

Importdeklaration

Oavsett omfattning så hjälper vi dig genom hela processen. Starta ditt importärende nedan.

STEG 1

Fyll i information om din sändning

STEG 2

Få pris på mail och godkänn

STEG 3

Vi ser till att din import blir klar

Importdeklaration och importhantering
VI HJÄLPER DIG FRÅN START TILL MÅL.
"We are glad to cooperate with Tullify since several months. Always quick and qualified support.
I can recommend Tullify to others"
Karl Heinz Dietrich GmbH & Co

Vad är en importdeklaration?

Om du köper varor från ett land utanför EU till Sverige måste du deklarera dina varor, detta kallas för importdeklaration. Om du till exempel importerar från USA så behöver du en importdeklaration. Du kan göra den själv eller ta hjälp av oss - småföretagarnas bästa vän vid import.

 

En importdeklaration skickas in elektronisk eller via en fysisk blankett till Tullverket. I deklarationen måste det bland annat framgå rätt antal varuposter, rätt varukoder och vem som är deklarant/ombud.

 

Man kan göra det själv men det kan upplevas som tidskrävande och svårt. Därför har många valt att vända sig till oss på Tullify. Vi har jobbat med tull i över 20 år och vi älskar det vi gör.

Att tänka på när du importerar

Oavsett vilket land du importerar från, kan det vara bra att ha koll på särskilda importregler. 

Innan du importerar är det viktigt att ta reda på om det finns några hinder från att importera från det landet. Antingen lägger du timmar i att sätta dig in i det eller så ringer du oss så hjälper vi dig med det.

 

Det behövs inget generellt tillstånd för att börja importera, bara EORI-nummer. Det ansöker du om digitalt på tullverkets hemsida, sedan får du vanligtvis ditt EORI-nummer inom en timma. På Tullverket.se kan du själv läsa dig till vad som förväntas av dig om du väljer att genomföra import på egen hand. 

Betala moms för import

​Precis som när du handlar varor i Sverige så måste du betala moms när du importerar en vara. Momsregistrerade företag betalar momsen till Skatteverket om man inte är det betalar till Tullverket.

Varukod för import

Alla varor har ett unikt nummer som i sin tur ligger till grund i hur mycket tull och andra avgifter du ska betala. Det kan vara stor skillnad i tull på olika varukoder och beroende på vilket land du importerar från så var noga med att välja rätt varukod. 

En varukod består av åtta till tio siffror. 8 för export och 10 för import. Skulle någon siffra bli fel kan det bli både dyrt och utdraget. Så låt oss ta hand om det istället.

 

 •  HS-nummer: de fyra första siffrorna

 •  HS-undernummer: de sex första siffrorna

 •  Kombinerade Nomenklaturen, KN-nummer: åttasiffriga varukoder

 •  Taric-nummer: Är den fullständiga varukoden med 10 siffror.

Varför är importdeklarationen viktig?

Syftet med importdeklarationen är flerfaldigt:

 • Förhindra illegal handel:
  Den kontrollerar att varor som förs in i landet inte är olagliga eller förbjudna.
   

 • Säkerställa rättvisa:
  Den garanterar att alla importerade varor beskattas korrekt, vilket bidrar till en rättvis konkurrens på marknaden.
   

 • Skydda konsumenten:
  Den säkerställer att varor uppfyller alla relevanta svenska och EU-regler.

Hur fyller jag i en importdeklaration?

Att fylla i en importdeklaration kräver noggrannhet och kunskap om gällande lagar. Informationen som behövs inkluderar:
 

 • Detaljerad beskrivning av varorna,

 • Totalt värde på varorna,

 • Information om importören och exportören,

 • Ursprungsland och

 • Transportmetod.
   

Antingen så försöker du göra importen själv i Tullverkets elektroniska system för att lämna sin deklaration, vilket kan kräva att du har en digital identifikation och att du är registrerad hos Tullverket. Eller så kontaktar du ett Tullombud. Vi föreslår att du stannar kvar på denna sidan, klickar på kontakt och låter oss göra jobbet åt dig medan du tar en kopp kaffe!

Importdeklaration
VI FINNS HÄR OM DU BEHÖVER HJÄLP

Kontakta oss så hjälper vi dig.

Ladda upp fil

Måste jag alltid lämna en importdeklaration när jag importerar varor till Sverige?

Ja, oavsett storleken på din import måste en importdeklaration alltid lämnas till Tullverket för att varorna lagligt ska få tas in i landet.

Vad händer om jag inte lämnar en importdeklaration?

Att inte lämna en importdeklaration kan leda till sanktioner såsom böter eller, i värsta fall, beslagtagande av varorna.

Kan jag få hjälp med att fylla i min importdeklaration?

Ja, det finns många tullombud och specialiserade företag som kan hjälpa till med tulldeklarationer och försäkra att allt görs korrekt. Men varför leta vidare när du bara kan kontakta oss så hjälper vi dig. 

Hur lång tid tar det att behandla en importdeklaration?

Tiden för att behandla en deklaration kan variera, men om all nödvändig information är korrekt och inga ytterligare kontroller krävs, kan dina varor oftast tullklareras samma dag som deklarationen lämnas in.

Om du planerar att starta en importverksamhet eller bara behöver föra in enstaka varor till Sverige, är det viktigt att du har en klar förståelse för hur importdeklarationer fungerar. Genom att följa dessa riktlinjer och eventuellt anlita professionell hjälp, kan du se till att din importprocess blir så smidig och problemfri som möjligt

För mer information om importdeklaration 

Tips och trix

Har du upptäckt ett fel i din importdeklaration? Vi hjälper dig att rätta till det snabbt och smidigt!

Så här kan du spara på tullavgifter – våra bästa tips!

Så påverkar ändrade tullregler din import – och vad du kan göra åt det!

Genom att välja rätt varukod kan du dra nytta av lägre tullsatser. Dra också fördel av frihandelsavtal för tullreduceringar eller tullfrihet på vissa varor. Ett annat tips är att använda tullager för att skjuta upp tullavgifterna tills varorna säljs. Vi står redo att vägleda dig och hjälpa till att minska dina importkostnader.

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad för att undvika böter och förseningar. Anpassa dig snabbt till dessa förändringar för att säkerställa att din verksamhet är laglig och fortsätter att fungera smidigt. Vi håller dig informerad och hjälper till med din importstrategi.

Att upptäcka ett misstag kan vara stressande, men det är viktigt att snabbt rätta till det för att undvika extra kostnader. Identifiera felet, kontakta Tullverket för att korrigera deklarationen, och dokumentera alla ändringar. Vi stödjer dig genom hela processen för att säkerställa att allt blir korrekt.

bottom of page