top of page

Behöver du hjälp med import från Storbritannien? 🇬🇧

Guide för att hjälpa dig med import från Storbritannien 💂🏻 Att importera varor från Storbritannien kan verka som en komplicerad process, särskilt efter Brexit. Men med rätt vägledning och förståelse för tullreglerna kan du förenkla hela förloppet.


Här är en översikt över vad du behöver veta 👇🏻


4 steg för en framgångsrik importdeklaration


  1. Tullvärde och klassificering Det är viktigt att korrekt fastställa tullvärdet på dina varor. Detta inkluderar varans pris, fraktkostnader och försäkring. Klassificeringen av varorna sker med hjälp av HS-koder som bestämmer tullsatsen och eventuella andra skatter. Vi kan hjälpa dig reda ut allt och guida dig genom djungeln det kan upplevas som.

  2. Dokumentation och licenser Se till att ha alla nödvändiga dokument i ordning, såsom handelsfakturor eller proformafakturor, transportdokument ( #BL #CMR, #AWB eller #HAWB) och eventuella importlicenser. Detta kommer att säkerställa en smidig tullklarering och minimera risken för förseningar. Vet du inte vad vi pratar om, skicka allt du har så kollar vi på det tillsammans.

  3. Deklaration och tullhantering När dina varor anländer till Sverige så måste de deklareras. Det innebär att lämna in en tulldeklaration (importdeklaration) som innehåller information om varorna, deras värde och ursprung. Här är det viktigt att vara noggrann för att undvika onödiga avgifter. Vi har lång erfarenhet av tulldeklarationer och kommer såklart guida dig genom processen.

  4. Betalning av tull och moms När din tulldeklaration är godkänd måste du betala alla eventuella tullar och skatter oftast moms men punktskatter och annat kan förekomma. Det är varukoden #HSCODE som visar om det är tullavgifter på dina varor eller inte. Detta kan vi såklart reda ut innan du ens lägger beställningen på dina varor.
👇🏻 Vanliga utmaningar och hur du bäst hanterar dem👇🏻

  • Försenade leveranser: Se till att ha all dokumentation i ordning och att du är medveten om eventuella restriktioner och krav för dina varor. Detta kan minska risken för förseningar vid tullen.


  • Felaktiga tullavgifter: Kontrollera alltid att du har klassificerat dina varor korrekt och att du har betalat rätt tullavgifter. Felaktigheter kan leda till böter eller försenade leveranser.


  • Särskilda regler för specifika varor: Vissa varor, som livsmedel och läkemedel, kan ha särskilda importkrav. Det är viktigt att vara medveten om dessa för att undvika problem. Genom att förstå och följa dessa steg kan du effektivisera din importprocess från Storbritannien och undvika vanliga problem. Om du behöver ytterligare hjälp eller har specifika frågor, tveka inte att söka vår rådgivning.


Vi kan inte skriva en text om Storbrittanien utan att nämna Brexit.


Efter Storbritanniens utträde ur EU står företag inför nya handelsutmaningar och möjligheter. Storbritannien behandlas nu som ett icke-EU-land, vilket innebär att tullhantering är avgörande för att undvika förseningar och extrakostnader. Import av varor från Storbritannien kräver tullklarering samt betalning av tull och moms, och korrekt dokumentation är avgörande för att undvika problem. Företag måste även förstå och följa både EUoch Storbritanniens regelverk för att upprätthålla en smidig handel och undvika straffavgifter.Vanliga frågor och svar om import från Storbritannien 🇬🇧


Behöver jag en EORI-nummer för att importera från Storbritannien?

Ja, ett EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification) är nödvändigt för att kunna deklarera varor vid tullen inom EU. Om du inte har ett EORI-nummer kan det leda till förseningar och problem vid importen.

Vilka dokument behöver jag för att importera varor från Storbritannien?

Hur påverkar Brexit min import från Storbritannien?

Vad är en tulldeklaration och varför är den viktig när man köper varor från Storbritannien?

Hur kan jag minska risken för förseningar vid tullen?

Finns det några särskilda tullregler för specifika varor som livsmedel eller elektronik?Import från Storbritannien
Import från Storbritannien

bottom of page