top of page

Exportera till Kina 🇹🇳

För att exportera produkter frÄn Sverige till Kina, följ dessa konkreta steg för att sÀkerstÀlla en smidig och framgÄngsrik process:


 • Förberedelser och produktanpassning: Kontrollera att dina produkter uppfyller kinesiska standarder och krav. Detta kan inkludera specifika certifieringar, kvalitetsstandarder och anpassning av produktmĂ€rkning och förpackning till kinesiska regler.


 • Registrering och certifiering: Se till att ditt företag Ă€r registrerat för export hos svenska myndigheter och att du har ett EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification). Beroende pĂ„ produkttyp kan du ocksĂ„ behöva specifika certifieringar som China Compulsory Certification (CCC).


 • Hitta en pĂ„litlig partner i Kina: Samarbeta med en lokal distributör eller agent som kan hjĂ€lpa dig navigera i den kinesiska marknaden. De kan hjĂ€lpa till med att förstĂ„ lokala regler, sprĂ„k och kulturella skillnader. HandelsfrĂ€mjande organisationer som Business Sweden kan ocksĂ„ ge vĂ€rdefull rĂ„dgivning och kontakter.


 • Logistik och frakt: VĂ€lj en pĂ„litlig speditör som har erfarenhet av transport till Kina. De kan hjĂ€lpa dig med att ordna transporten, vare sig det gĂ€ller sjöfrakt eller flygfrakt, beroende pĂ„ dina behov. Se till att alla fraktdokument, inklusive handelsfakturor, packlistor och ursprungsintyg, Ă€r i ordning.


 • Tull och importavgifter i Kina: Informera dig om tullavgifter och andra skatter som gĂ€ller i Kina för dina produkter. Se till att alla nödvĂ€ndiga dokument Ă€r klara för tullklarering nĂ€r varorna anlĂ€nder i Kina. Tullombud kan vara till hjĂ€lp för att sĂ€kerstĂ€lla att allt gĂ„r rĂ€tt till.


 • BetalningssĂ€kerhet: AnvĂ€nd sĂ€kra betalningsmetoder för att minimera risken för betalningsproblem. Förbetalning, remburs (Letter of Credit), och dokumentinkasso Ă€r vanliga metoder vid internationell handel. ExportkreditförsĂ€kring kan ocksĂ„ övervĂ€gas för att skydda dig mot betalningsrisker. 

Vad heter Kinas tullmyndighet och hur kommer jag i kontakt med dem?


Kinas tullmyndighet heter "General Administration of Customs of the People's Republic of China" (GACC), pĂ„ kinesiska 侭捎äșșæ°‘ć…±ć’Œć›œæ”·ć…łæ€»çœČ (ZhƍnghuĂĄ RĂ©nmĂ­n GĂČnghĂ©guĂł Hǎiguān Zǒngshǔ).


För att komma i kontakt med GACC finns det flera sÀtt:


Officiell webbplats: Besök deras officiella hemsida pÄ http://english.customs.gov.cn/ för information pÄ engelska. HÀr hittar du nyheter, förordningar, och kontaktinformation.


Telefon: Du kan ringa deras internationella hotline för frÄgor pÄ engelska. Telefonnummer och specifika kontakter kan variera, sÄ det Àr bÀst att kolla den senaste informationen pÄ deras webbplats.


E-post: AnvÀnd de e-postadresser som listas pÄ deras webbplats för olika avdelningar och frÄgor. För generella frÄgor kan du börja med den officiella e-postadressen som vanligtvis finns under kontaktsektionen.


Lokala tullkontor: Om du redan har etablerade kontakter i Kina, som en distributör eller agent, kan de hjÀlpa dig att komma i kontakt med lokala tullkontor. Detta kan vara sÀrskilt anvÀndbart för specifika frÄgor om import och export i specifika regioner.


Besök i Kina: Om du befinner dig i Kina, kan du besöka ett tullkontor personligen. Adresser till de olika kontoren finns ocksÄ pÄ deras webbplats.


Business Sweden: De kan ocksÄ hjÀlpa dig att navigera kontakten med kinesiska myndigheter inklusive GACC, och ge ytterligare rÄd om handel och regleringar. 

Vilka varor fÄr jag inte importera in till Kina?


Kina har strikta regler för import av vissa varor, och det finns flera kategorier av varor som antingen Àr förbjudna eller begrÀnsade att importeras. HÀr Àr en översikt över nÄgra av de viktigaste varorna som inte fÄr importeras till Kina:


Förbjudna varor:

 • Avfallsmaterial: Detta inkluderar olika typer av avfall, sĂ€rskilt farligt avfall och vissa typer av plastavfall.


 • Giftiga kemikalier: MĂ„nga giftiga och farliga kemikalier Ă€r förbjudna att importera.


 • Farliga Ă€mnen: Detta inkluderar radioaktiva Ă€mnen och andra farliga material som kan hota miljö och hĂ€lsa.


 • Narkotika och illegala droger: All form av narkotika och droger Ă€r strikt förbjudna.


 • Falska och piratkopierade varor: Produkter som bryter mot immateriella rĂ€ttigheter Ă€r förbjudna.


BegrÀnsade varor:

 • LĂ€kemedel och medicinska produkter: Import av lĂ€kemedel krĂ€ver strikta kontroller och tillstĂ„nd frĂ„n kinesiska lĂ€kemedelsmyndigheter.


 • Jordbruksprodukter: MĂ„nga jordbruksprodukter, inklusive vissa frukter, grönsaker och köttprodukter, krĂ€ver specifika importlicenser och kontroller för att sĂ€kerstĂ€lla att de inte bĂ€r pĂ„ sjukdomar.


 • Djur och vĂ€xter: Levande djur, vĂ€xter, frön och andra biologiska material Ă€r starkt reglerade och krĂ€ver specifika tillstĂ„nd och certifieringar.


 • KulturföremĂ„l: Import av antikviteter och kulturföremĂ„l Ă€r reglerad och krĂ€ver speciella tillstĂ„nd.


 • Livsmedel: Livsmedelsimport krĂ€ver att produkterna uppfyller kinesiska hygien- och sĂ€kerhetsstandarder, inklusive inspektioner och karantĂ€n.


 • Teknologi och elektronik: Vissa avancerade teknologier och elektroniska produkter kan vara begrĂ€nsade och krĂ€va sĂ€rskilda godkĂ€nnanden.

 

Vad kostar det att exportera frÄn Sverige till Kina?


Att exportera frÄn Sverige till Kina kan innebÀra flera kostnadsposter, som tillsammans avgör den totala kostnaden. NÀr produkterna Àr fÀrdiga för export, behöver du ta hÀnsyn till kostnader för förpackning och mÀrkning enligt kinesiska standarder, vilket kan krÀva specifika anpassningar för att möta lagstadgade krav.


NÀsta steg involverar fraktkostnader, som varierar beroende pÄ om du vÀljer sjöfrakt, flygfrakt eller landtransport. Sjöfrakt Àr oftast billigare men tar lÀngre tid, medan flygfrakt Àr snabbare men dyrare. Fraktkostnaderna pÄverkas ocksÄ av faktorer som vikten och volymen pÄ varorna, samt avstÄndet mellan ursprung och destination.


Förutom fraktkostnader tillkommer tullavgifter och skatter som mĂ„ste betalas i Kina. Dessa avgifter varierar beroende pĂ„ produkttyp och vĂ€rde. Det Ă€r viktigt att undersöka de specifika tullsatserna för dina produkter för att kunna budgetera korrekt. Även hanteringsavgifter och kostnader för tullklarering behöver inkluderas, vilket kan krĂ€va att du anlitar en tullombud för att sĂ€kerstĂ€lla att alla dokument och procedurer följs korrekt.
Exportera till Kina


 

Eori-nummer för export till Kina


För att exportera frÄn Sverige till Kina Àr det grundlÀggande att ditt företag Àr registrerat i EU's register över ekonomiska aktörer, kÀnt som EORI (Economic Operator Registration and Identification). Ett EORI-nummer Àr nödvÀndigt för att ditt företag ska kunna hantera alla tullrelaterade aktiviteter, sÄsom import, export och transitering av varor inom och utanför EU.


Ansökan om ett EORI-nummer Àr en enkel och kostnadsfri process som hanteras av Tullverket. För att ansöka besöker du Tullverkets officiella webbplats och fyller i de nödvÀndiga formulÀren. Det Àr viktigt att du har alla företagsuppgifter redo, inklusive organisationsnummer, kontaktinformation och detaljer om din verksamhet.


EORI-numret fungerar som en unik identifierare för ditt företag i alla tullrelaterade transaktioner inom EU och hjÀlper till att förenkla och effektivisera tullprocedurerna. Att ha ett EORI-nummer Àr inte bara ett krav, utan ocksÄ en fördel eftersom det kan pÄskynda tullklareringsprocessen och minska risken för förseningar och administrativa komplikationer.


NÀr ditt företag har erhÄllit ett EORI-nummer, bör du ocksÄ sÀkerstÀlla att alla anstÀllda som hanterar exportprocessen Àr medvetna om detta nummer och dess anvÀndning i tull- och fraktdokument. Detta inkluderar att ange EORI-numret pÄ alla relevanta exportdokument, sÄsom handelsfakturor, packlistor och transportdokument.

 

Tull och skatter i Kina


NÀr ni exporterar varor till Kina, Àr tullar och skatter en av de största kostnadsposterna att beakta. Tullar Àr de avgifter som lÀggs pÄ varor nÀr de passerar internationella grÀnser, och dessa avgifter varierar beroende pÄ produkttyp och ursprungsland. Att förstÄ de specifika tullsatserna för era varor Àr avgörande för att kunna kalkylera den totala kostnaden för exporten.


Utöver tullavgifter tillkommer moms (mervÀrdesskatt) pÄ varor som importeras till Kina. Momsen berÀknas pÄ varornas totala vÀrde, vilket inkluderar kostnaden för frakt och försÀkring samt eventuella tullavgifter. Det Àr viktigt att ha en klar bild av dessa kostnader för att kunna prissÀtta era produkter korrekt pÄ den kinesiska marknaden.


Kina tillÀmpar Àven tullfrihet eller reducerade tullsatser för vissa typer av varor, vilket kan vara en fördel för er verksamhet. För att identifiera om era produkter kvalificerar för dessa lÀttnader Àr det klokt att konsultera experter pÄ omrÄdet. Att anlita en tullspecialist som Tullify kan ge vÀrdefull vÀgledning och hjÀlpa er att förstÄ och navigera de potentiella tull- och skatteförpliktelserna.


Att ha en detaljerad förstÄelse av tull- och momssystemet i Kina Àr avgörande för att minimera ovÀntade kostnader och sÀkerstÀlla att er exportverksamhet Àr sÄ kostnadseffektiv som möjligt.

bottom of page